Αφροδίτη Μουλαρά

Αφροδίτη Μουλαρά

Η Αφροδίτη είναι φοιτήτρια του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οργανώνει τα βιβλία της με αλφαβητική σειρά και μπορεί να συζητάει ακατάπαυστα για κοινωνικοπολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Μέσα στην τσάντα της θα βρεις πάντα μια ποιητική συλλογή με τσακισμένες σελίδες και ένα σημειωματάριο εκτάκτου ανάγκης.  

Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μουσική, ενώ ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Θεωρεί πως η τέχνη και η επιστήμη κινούν τον κόσμο και έχουν τη δύναμη να τον αλλάξουν!

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας περίπου το 1/3 των Ελλήνων πολιτών διστάζει να στηρίξει οικονομικά φιλανθρωπικές οργανώσεις λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους φορείς για τη διαχείριση των χρημάτων ή ενημέρωσης σχετικά με το έργο των οργανισμών και τους τρόπους συνεισφοράς. Επιπλέον, οι δωρεές προϊόντων δεν ταυτίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανισμών.

Ενδεχομένως, η δημιουργία μιας νέας ζωής να αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Από εξελικτικής σκοπιάς, η σημασία του είναι ανεκτίμητη, αφού διασφαλίζει τη συνέχιση ύπαρξης ενός είδους και διαμορφώνει τη γενετική ταυτότητα του εκάστοτε συνόλου. Αν, ωστόσο, προσεγγίσουμε το ζήτημα πιο ανθρωποκεντρικά, είναι αδύνατον να μην εκπλαγούμε από τη διαδικασία της κύησης και να μη θαυμάσουμε τις ενδογενείς ικανότητες του γυναικείου σώματος. 

Με τα επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων να έχουν ανέλθει ήδη στα 724 από την παρατήρηση του πρώτου κρούσματος εκτός Αφρικής, ανησυχίες εγείρονται σχετικά με τη διασπορά του ιού και την επικινδυνότητα της κατάστασης. Πόσα γνωρίζουμε για τον ιό αυτόν και τη μετάδοσή του; Χρειάζεται να ανησυχούμε για κλιμάκωση της κατάστασης ή ακόμα και εξάπλωση μιας νέας πανδημίας;

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 11:31

Ομοιοπαθητική: Τελικά το νερό θυμάται;

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια όλο και εντονότερη ροπή προς την αμφισβήτηση της επιστήμης και των μεθόδων που ακολουθεί. Καθώς η σημασία των τεκμηρίων μοιάζει να φθίνει στα μάτια μεγάλου μέρους του πληθυσμού, το βλέμμα στρέφεται προς άλλες, εναλλακτικές κατευθύνσεις. Μια εξ αυτών, είναι και η μέθοδος της ομοιοπαθητικής, η δημοφιλία της οποίας φαίνεται πως αυξάνεται συστηματικά, καθώς αποκτά διαρκώς νέους οπαδούς. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε πραγματικά για αυτό το σύστημα πεποιθήσεων; Μπορεί να μας θεραπεύσει «ολιστικά», όπως υπόσχεται; Γιατί η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει τις μεθόδους της, κατατάσσοντάς την στις ψεύδο-επιστήμες;

Κάθε χρόνο, την περίοδο που γνωστοποιείται η λίστα των επιστημόνων που θα τιμηθούν με τα βραβεία της Σουηδικής Ακαδημίας, η έρευνα τοποθετείται στο προσκήνιο, καθώς παρακολουθούμε εντυπωσιασμένοι τα επιτεύγματα των βραβευθέντων και τις παρασκηνιακές ιστορίες που αφηγούνται από την καριέρα τους. Το φετινό βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής απονέμεται σε δύο επιστήμονες, τον DavidJulius και τον ArdemPatapoutian. Το έργο τους αποκάλυψε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το σώμα μας λαμβάνει τα ερεθίσματα της θερμοκρασίας και της πίεσης.

Η χρήση πειραματόζωων στην έρευνα αποτελεί εδώ και δεκαετίες αιτία προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας, ενώ όλο και περισσότερες προσπάθειες καταβάλλονται για τον περιορισμό ή ακόμα και την κατάργησή αυτών των προσεγγίσεων.

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 21:53

Τελομερή: γιατί γερνάμε;

Ο άνθρωπος εδώ και αιώνες βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου με τα γηρατειά. Αργά και σταθερά, κερδίζουμε όλο και περισσότερο έδαφος και με διάφορα τεχνάσματα, καταφέρνουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής. Αφενός η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αφετέρου η αντιμετώπιση ασθενειών με τη συμβολή της ιατρικής, συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπάρχει, όμως περιθώριο περαιτέρω επέκτασης; 

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο να χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις μολύνσεων και τραυματισμών, ενώ η σύνδεσή της με διάφορες ασθένειες έχει εισάγει τη φλεγμονή στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Κατανοούμε, ωστόσο, για τι ακριβώς πρόκειται; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε αυτή την - ομολογουμένως δυσνόητη - έννοια και να αντιληφθούμε αν δρα υπέρ ή κατά του οργανισμού μας.

Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία, την ίδια τάση ακολουθούν και οι ανάγκες των ατόμων. Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες τίθενται ενώπιον δύο βασικών προβλημάτων. Το πρώτο αφορά τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής για όλους, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών˙ παραγωγή ηλεκτρισμού και καυσίμων.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:51

CRISPR-Cas9: Πώς να αλλάξετε το DNA σας!

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το DNA των οργανισμών; Είναι ασφαλές να μεταβάλλουμε τη γενετική μας πληροφορία; Ποια η σημασία της για το παρόν και το μέλλον της γονιδιακής θεραπείας;