Συνεντεύξεις

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας περίπου το 1/3 των Ελλήνων πολιτών διστάζει να στηρίξει οικονομικά φιλανθρωπικές οργανώσεις λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους φορείς για τη διαχείριση των χρημάτων ή ενημέρωσης σχετικά με το έργο των οργανισμών και τους τρόπους συνεισφοράς. Επιπλέον, οι δωρεές προϊόντων δεν ταυτίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανισμών.

Ο Μάιος στο BeConscious ήταν αφιερωμένος στην κλωστοϋφαντουργία με περισσότερα σημεία αναφοράς στη βιομηχανία της μόδας που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι της κλωστοϋφαντουργίας. Κλείνουμε αυτό το αφιέρωμα με μια συνέντευξη με την κυρία Φιόρη Ζαφειροπούλου, μία από τους πλέον δραστήριους και ενημερωμένους ανθρώπους στο χώρο στην Ελλάδα. 

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο «ψυχική υγεία»; Πόσο ταμπού θεωρείτε ότι είναι το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα; Πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα ήταν για τον καθένα χωριστά αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο αν μιλούσαμε ανοιχτά για αυτά τα θέματα; Πόσο όμορφα θα νιώθαμε αν ξέραμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι έχουμε να στηριχτούμε και να μιλήσουμε για όσα μας βασανίζουν; Ίσως όλα αυτά να σκέφτηκαν ο Ηλίας Ψυρούκης, ο Γιώργος Τσικλής και η Βάσω Ψάνη όταν αποφάσισαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα το παράρτημα του Letters to Strangers, έναν οργανισμό που στοχεύει στην ενημέρωση και στην αποστιγματοποίηση ζητημάτων ψυχικής υγείας νέων και εφήβων. Ας ακούσουμε όμως τους ίδιους τι έχουν να πουν…

Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα κατευθύνονται τώρα δυναμικά στην Αθήνα  και συνομιλούν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας. και της τέχνης, θα μετατρέψει για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο  «θεματοφύλακα» της γνώσης σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.

Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων έρχεται στην Αθήνα;

Το Καστελλόριζο φαντάζει ως μια μικρή κουκίδα. Όσο μικρή όμως είναι μια κουκίδα, τόσο περισσότερη συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παράξει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό, από την πρωτεύουσα του πολιτισμού; 

Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου;

Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συναντούν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, συνοδοιπόροι στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα καθοδηγήσουν  μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανοήσουν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών γίνεται πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Είναι ένα φεστιβάλ εθνικής σημασίας που πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα του ακριτικού Καστελλορίζου και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως πρέπει να  γίνει ένας θεσμός. Ένας θεσμός που μέσω της εξαγωγής σπάνιου (για τα παγκόσμια δεδομένα) παραδοσιακού πολιτισμού θα φέρει το απομονωμένο νησί στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Προσμένοντας αυτή η ευχή να γίνει επιτέλους πραγματικότητα, και με μια μοναδική επικοινωνία της επιστήμης, το Φεστιβάλ Γρίφων μετά τις εθνικές περιπλανήσεις του θα ανοίξει  στο μέλλον πανιά και στο διεθνές στερέωμα, με όραμα, το Καστελλόριζο να καθιερωθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Σας περιμένουμε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή με παιχνίδια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, και…επίσκεψη στο Χωριό του Άι Βασίλη!

Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων θα μετατρέψει τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες. 

 

Πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο Link: https://kastellorizofestival.com

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

 

 

 new down

 

 

 

 

Τον προηγούμενo μήνα συζητήσαμε πολύ για την αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως με όσες από εμάς δε ξέρουν αν θέλουν να κάνουν παιδί, ή με όσες δε νιώθουν ακόμη έτοιμες; Συναντήσαμε τη Μαριάννα Μπέλμπα, εμβρυολόγο στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Υγεία IVF Εμβρυογένεσις, για να συζητήσουμε αυτό και άλλα πολλά.

Στο πλαίσιο του Athens Science Festival μιλήσαμε με τον Πάνο Καφούσια, Project Leader της SciCo και Executive Manager για το ASF 2022.

Η Hearthy είναι μια καταπληκτική ιδέα και ένα πολύ καλό παράδειγμα για εμάς ώστε να εμβαθύνουμε στην έννοια της κυκλικής οικονομίας που εισαγάγαμε πολύ πρόσφατα στο site μας. O Εριάλ, η Δέσποινα και η Χαρά ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την θέληση τους για να αφήσουν το λιθαράκι τους σε αυτόν τον κόσμο με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έτσι δημιούργησαν την Hearthy.

Ακούγοντας αρχικά για φεστιβάλ γρίφων ο νους πηγαίνει πρώτα στο παιχνίδι και στη συνέχεια στην επιστημονική κοινότητα και στις γνώσεις που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας γρίφος. Έτσι ξεκίνησέ πέρυσι το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στο Καστελλόριζο. Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν, οι διοργανωτές και οι εθελοντές είχαν πολύ όρεξη και στο τέλος η απήχηση ήταν κάτι το αναπάντεχο! Εν όψη του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων, η κυρία Έλενα Γραμματικοπούλου, με μια χρόνια πορεία στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και συν-διοργανώτρια του Φεστιβάλ Γρίφων, μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με το επερχόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Καστελλόριζο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίσουμε τον Χρήστο Πανοηλία, τον Χάρη Ασλανίδη και τον Θοδωρή Παναγόπουλο που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν πυρήνα-ομάδα που πιστεύει στον Άνθρωπο. Ο λόγος για την ομάδα «Σπουδαία Εvents» που κινούνται στους χώρους του πολιτισμού και της τέχνης. Αν έχεις ένα όραμα για μια δράση την οποία δεν μπορείς να διοργανώσεις μόνος σου αλλά πιστεύεις ότι θα έκανε πάταγο και είναι αυτό το κάτι που λείπει από την αγορά τότε έχεις βρει την ομάδα στην οποία πρέπει να απευθυνθείς και αυτή είναι τα Σπουδαία Events.

Ο Τάσος Νικολόπουλος είναι φυσικός, science communicator και εθνικός νικητής του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab 2020. Ακόμη, είναι δημιουργός του podcast SciTales, όπου συνδυάζει την επικοινωνία των επιστημών με το storytelling σε μικρές ολιγόλεπτες ομιλίες για ποικίλα επιστημονικά θέματα. 

Πόσα γνωρίζουμε για την ανακύκλωση; Υπάρχει ανταποδοτική ανακύκλωση και αν ναι, πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναπτύξαμε με την κυρία Άνι Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας ΕΠΤΑ Α.Ε. & Followgreen.

Η Βιβή Ανθοπούλου είναι Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη και έχει υποστηρίξει μέσα από τη δράση της μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Είναι εμπνεύστρια του προγράμματος γυναικείας ενδυνάμωσης Womentors, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευτεί. Μας περιγράφει τις εμπειρίες της και μας μαθαίνει τα μυστικά μίας πραγματικής leader.

Σελίδα 1 από 3