Πένυ Αρτεμάκη

Πένυ Αρτεμάκη

Η Πένυ σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από μικρή τη γοήτευε η Επιστήμη της ζωής, γι’ αυτό και αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πιστεύει ότι η Επιστήμη είναι για όλους και η γνώση αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν ξεφεύγει από τους 4 τοίχους των εργαστηρίων και μοιράζεται. Γι’ αυτό και θεωρεί την Επικοινωνία της Επιστήμης τόσο σημαντική και επιθυμεί να ασχοληθεί ενεργά με αυτό το πεδίο.

Παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, η καρδιά της ανήκει στην Κρήτη από όπου και κατάγεται αφού συνδυάζει τις 2 μεγάλες της αδυναμίες, τη θάλασσα και το καλό φαΐ. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, ενώ δύσκολα θα πει όχι σε εκδρομή.

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι αρκετές φορές στη ζωή μας με μία ασθένεια είτε πιο ήπια είτε πιο σοβαρή. Αν το σκεφτούμε μάλιστα από μία πιο βιολογική σκοπιά, οι ασθένειες είναι το φυσικό επακόλουθο της ζωής σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η Γη. 

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 10:58

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;

Πόσες φορές έχουμε κοιμηθεί ελάχιστα για να προλάβουμε μία προθεσμία ή έχουμε πάει χωρίς καθόλου ύπνο να δώσουμε π.χ. κάποιο ως φοιτητές, θεωρώντας ότι θα είμαστε πιο αποδοτικοί επειδή θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε; 

Το ήξερες ότι οι γυπαετοί βάφουν επίτηδες τα φτερά τους; Ότι τα κοράκια μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία; Ή μήπως ότι τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα; Θα ήθελες να μάθεις και άλλα fun facts για την συναρπαστική ζωή των πτηνών με άμεσο τρόπο; Μπορείς μέσω της παρατήρησης πουλιών ή αλλιώς birdwatching!

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο «ψυχική υγεία»; Πόσο ταμπού θεωρείτε ότι είναι το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα; Πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα ήταν για τον καθένα χωριστά αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο αν μιλούσαμε ανοιχτά για αυτά τα θέματα; Πόσο όμορφα θα νιώθαμε αν ξέραμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι έχουμε να στηριχτούμε και να μιλήσουμε για όσα μας βασανίζουν; Ίσως όλα αυτά να σκέφτηκαν ο Ηλίας Ψυρούκης, ο Γιώργος Τσικλής και η Βάσω Ψάνη όταν αποφάσισαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα το παράρτημα του Letters to Strangers, έναν οργανισμό που στοχεύει στην ενημέρωση και στην αποστιγματοποίηση ζητημάτων ψυχικής υγείας νέων και εφήβων. Ας ακούσουμε όμως τους ίδιους τι έχουν να πουν…

Ως άνθρωποι, τείνουμε να βλέπουμε τον κόσμο από τη δική μας οπτική και κατ’ επέκταση χαρακτηρίζουμε τις ιδανικές για εμάς συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη Γη ως «φυσιολογικές» ή «τυπικές». Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν κοιτάξουμε τη Γη ως σύνολο, θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από τα ¾ του πλανήτη μας είναι άκρως αφιλόξενα για εμάς. Αυτά τα «αφιλόξενα», όμως, περιβάλλοντα κατοικούνται από μικροοργανισμούς, μη ορατούς στο γυμνό μάτι, τους οποίους εμείς ονομάζουμε «ακραιόφιλους οργανισμούς».